25.3.2014

Veistos virittää maiseman

Kauppalehti 25.2.2014 Tiistai: Täydellinen kohtaaminen

Tekijä: Antero Toikka. 
Taiteilija ilmentää teoksissaan aikakautensa arvoja.

Kauppalehti
EVERGREENAntero Toikan (vas.) fraktaaligeometrinen teos lähtee kesäksi Oraviin. Pitkäaikainen
avustaja, metallialan ekspertti Jukka Uittamo vastaa vesileikkauksesta ja hitsauksesta


Mitä?

Antero Toikassa on monta moneksi. Vuonna 1976 debytoinut taiteilija tunnetaan nykyään niin kuvanveistäjänä kuin kuva- ja ympäristötaiteilijana. Mediajulkisuuteen hän nousi muun muassa kierrättämällä teoksiaan - sananmukaisesti.
  90-luvun alussa kiersi Helsinkiä kaksi tonnia painava punaiseksi maalattu, teräksinen Himmeli vaihtaen paikkaa parin kuukauden välein. Kiertolaisia olivat sittemin Orangerie ja Sigma.   "Eri ympäristössä ja tiloissa veistos toimii ja näyttää erilaiselta. Teos myös jäsentää tilaa ympärillään, sillä tilapäinen teos muokkaa paikan olemusta ja muuttaa hetkeksi kaupunkitilan ympärillään", Toikka muotoilee.

Toikalle tunnusomainen materiaali on teräs, myös maalattuna.   "Veistoksen on kestettävä aikaa, ja silloin on käytettävä mahdollisimman kestäviä materiaaleja."
  Vaikka Toikka käyttää hyväkseen ruostumattoman teräksen eri pintaominaisuuksia, kuten elektrolyyttistä kiillotusta, hän mieluusti maalaa teoksensa.   "Alun perin opiskelin taidemaalariksi, opiskelu Rotterdamissa suuntasi kehityksen kolmiulotteiseen suuntaan. Väri on kuitenkin aina kulkenut kuvassa mukana, ja aloin maalata veistoksiani etsiessäni ryhdikkäämpää ilmaisua", selvittää Tikkurilan kanssa yli 20 vuotta yhteistyötä tehnyt Toikka.

Käsite- ja ympäristötaiteen kuviot kokeillut taiteilija pitää itseään tätä nykyä ennen kaikkea kuvanveistäjänä, joka projektiluontoisissa teoksissaan käyttää hyväkseen uusinta tekniikkaa.   "Jo teosten mittasuhteet huomioden tarvitaan eri alojen asiantuntijoita ympäristösuunnittelijasta teräksen asiantuntijaan, jotta koko konsepti toimii. Tekninen taso on myös ajankuva, ja silloin toteutus on tehtävä parhaalla mahdollisella teknologialla."


Miksi?

Antero Toikka on tunnetuimpia tunnetuimpia julkisten taideteosten tekijöitä Suomessa. Nelostien ympäristötaideteos Kasvukäytävä on hänen tunnetuimpiaan ja samalla ajattelultaan hyvin tekijälleen tyypillinen.   "Tie kasvukäytävänä halkaisee Suomen kokonaan, teos on nelijakoinen ja kaarien leikkauspiste 23,5 astetta kallellaan, joka on myös maapallon kallistuskulma. Samalla kaarien leikkauspiste näyttää taivaalla Pohjantähden suunnan."

Oulunsalon kauppa- ja palvelukeskukseen Toikka suunnitteli standardipylvään sijaan logopylonin. "Teoksesta tuli kuin kitaran kaula, toisaalta linnun sulka tai jättiläismäinen luonnonmuoto."   Ateljeen lattialla kököttää veistos nimeltään Evergreen, joka on kesäksi menossa muutaman muun kera pikkuiseen Oravin kanavakylään Saimaalle.   "Tämän teoksen lähtökohtana on ollut luonnon geometria, fraktaaligeometria. Tämä on tietynlainen ruusuke, rei'illä suljettu ja maalattu."

Teostensa perusteemojen jälkeen Toikka linkittää yhdysvaltalaiseen maataiteeseen, ympäristötaiteeseen ja klassiseen kuvanveistoon.   "Teoksilla on merkittävä yhteys maisemaan ja arkkitehtuuriin. Käsitteelinen ajattelu taustalla vie ilmaisua aina johonkin suuntaan. Taide on mysteeri ja elämäkin on mysteeri."
___________________________________________________________________



Kuvia arkistojen kätköistä

Kasvukäytävä

Veistos sijaitsee Ohkolassa
Nelostie
Maestro pousaa 2006
Työmaapalaveri
Antero Toikka
Palaverin tulos: Paalutetaan naapurin tontti.
Talvi 2005
Veistos nousemassa paikalleen



Orangerie

Kopernikuksentie
Orangerie Kopernikuksentiellä 2007
Lehtijuttu aiheesta


Sigma

Antero Toikka
Sigma patsasteli stadikan nurkalla 2007 Metallican ärjyessä lauteilla







18.3.2014

Weber Grilliteline

Fjord 40 open - Weber Grilliteline


Noin. Otsikkoon taisi kulminoitua koko stoori, mutta laitetaanpa nyt sananen jatkeeksi.

Päiväkruisailijan keittiö oli suunniteltu jo tehtaalla hyvin, mutta jotain pientä puuttui. Grilli. Veneen kapteeni oli hommannut etukäteen sopivan masuunin pihvinpaistoa varten Weberin valikoimasta. Sovitellessaan sille paikkaa laidan ulkopuolella päätyi hän lopputulemaan, ettei jonain päivänä ehtisi ruuanlaittotoimiltaan kannatella grilliä hauisvoimalla, vaan veneen ja grillin väliin tarvitaan teline. 

Asia lähti nopeasti kohti maalia ensimmäisen puhelun myötä Arifiniin. Ei muuta kuin mittakeikka kalenteriin, suunnittelu ja mitoitus veneellä, telineen valmistus ja lopuksi sovitus. Näin. Ja homma toimii!

Grillaamisen aloittaminen sujuu helposti. Ensin laitetaan teline laidalle ja sitten grilli kyytiin klak -efektin saattelemana. Ei muuta kuin koksia kyytiin ja homma tulille.
Teline on helppo pitää puhtaana, koska se on kiillotettua haponkestävää rosteria.



Grilli on reilusti laidan ulkopuolella, ettei gelkkarit kärähdä
Grillin kansi mitoitettiin laidan ulkopuolelle
Yksinkertainen on kaunista!

9.3.2014

Varustekaaren saranointi

Aquador 23 WA Varustekaaren saranointi


Varustekaaren päälle voi asentaa lisävarusteita monipuolisesti, tukevasti ja siististi. Sähköjohdot saa kulkemaan putken sisällä kolhuilta ja katseilta suojassa. Tässäpä lyhyesti varustekaaren suosion syyt.

Varustekaaren korkeus voi joskus hankaloittaa kruisailua, jos vaikka kesämökille tai kauppareissulle voisi kulkea pari mailia lyhyempää oikopolkua, mutta reitillä on esteenä matalarakenteinen silta.

Ongelman voi ratkaista yksinkertaisesti muuttamalla kiinteä varustekaari kippaavaksi versioksi, jolloin veneen korkeudesta saadaan helposti toista metriä pois.
Mittatilaustyönä valmistettavaan kaareen teemme lähes poikkeuksetta saranoinnin, mutta venetehtaat säästävät usein tässä kohtaa valmistuskustannuksissa ja työ tehdään jälkeenpäin.


varustekaari
Saranoitu varustekaari ala-asennossa
tutka
Yläasennossa varustekaari näyttää ihan vakiolta

Kun vene on tuotu verstaan pihaan, on muutos helppo tehdä. Luonnollisesti projekti kustantaa myös vähemmän, kun materiaalit, pelit ja vehkeet on vieressä.
Targakaaren saranointi
Maestro mittailee viimeisiä ruuveja

Aina ei kannata lähteä liikkeelle Aatamista ja Eevasta: Saranakappaleet kuuluvat meidän vakiokomponentteihin custom-töissä. Ne on leikattu laserilla ja ovat siten mittatarkkoja sekä edullisia käyttää eri sovelluksissa. Samaa saranaa käytetään paljon myös tikkaiden taittoon. Saranakappaleiden väliin laitettu nylon-prikka toimii kivasti laakerina ja pultin voi kiristää kunnolla, jolloin liitos on tukeva ja jouhevaa käyttää.
Sarana
Sarana on siro, mutta vahvaa tekoa

Sähköjohdot purettiin pois muutostyön ajaksi, ettei ne vaurioidu hitsauksen tai rälläköinnin vuoksi. Kun piuhat vedettiin takaisin paikalleen, laitettiin taittuvaan kohtaan vahvaa kutistesukkaa parantamaan kulutuksenkestävyyttä. Nyt johdot kestävät taivutusta hyvin, eikä putken reunus hierrä kaapelin pintaa puhki.
Kaapelit
Piuhat suojattiin kutistesukalla taitteen kohdalla

Lukitus yläasentoon on yksinkertainen ja se toimii ilman työkaluja. Pultin sijaan käytimme muovikahvaista piparkakkuruuvia, jossa on haponkestävä kierre. Tämäntyyppiset pultit kuuluvat vakiovarastoomme ja niitä löytyy monessa koossa myös mutteriversiona.
Piparkakkuruuvi
Yläosan lukitus on helppo käyttää ilman työkaluja