työkalut

Työkaluja ja koneita on jos vaikka minkä merkkistä ja laatuista. Tällä sivulla kerron mulle vuosien myötä valikoituneista vermeistä.


Käsityökaluja tarvitaan jonkin verran, joista tärkeimpiä ovat vasarat, vastinraudat, tuurnat, taltat, viilat, ruuvarit, ritsipiikki, kasa erilaisia pihtejä, lukkopihtejä, isot papukaijapihdit, ruuvipuristimet ja iso jakari. Osan työkaluista joutuu tekemään itse, koska kaupasta ei saa esimerkiksi hitsauksen esijännitykseen soveltuvia työkaluja. Työkalujen ei tarvitse välttämättä olla ruostumattomia vaan tavallisetkin kelpaa ihan hyvin, kunhan kiillottaa jälkensä valmistettavan kappaleen pinnasta huolellisesti.

Mitoitukseen tarvitaan tönäri, eli työntömitta, vinkkeleitä, astekulma ja rullamitta, joista paras on vanha kunnon Talmeter. Talmeterin etuja on sen monipuolinen mitta-asteikko, josta näkee suoraan sisä- ja ulkomitan sekä lisäksi pyörähdyskappaleen halkaisijan. Tönärin ei välttämättä tarvitse olla kolmen huntin digitaalinen IP67 luokitettu Mitutoyo, vaikka se kiva ja tarkka onkin :) tavallisella tönärillä pärjää oikein hyvin.
Mielestäni paras astekulma näihin hommiin on Hultafors Combi. Hultaforsin kopio löytyy Biltemasta vitosella, mutta sen asteikko ei ole yhtä monipuolinen. Suorakulmaa, eli vinkkeliä tarvitaan apuvälineenä aika paljon esimerkiksi diagonaaleja ja avaruudellisia siirtymiä mitoittaessa. Vinkkeleitä on hyvä olla muutamaa kokoa.



Käsityökoneet

 

Kulmahiomakone

eli rälläkkä näyttelee isoa osaa rosteritöissä. Oikeastaan voi sanoa, että kaikki duunit alkaa ja päättyy rälläkällä. Suositeltavin malli on säädettävänopuksinen Metabo 3000-10000 rundin minuuttivauhdilla. Metabon runko on siro ja se istuu käteen hyvin. Hieno ominaisuus on myös eräänlainen kitkakytkin joka astuu kehiin, kun laikka hirttää työstettävään kappaleeseen kiinni. Tämä on äärimmäisen tervetullut ominaisuus, sillä se vähentää laikan mahdollista räjähtämistä silmille ja koneen ehtii sammuttaa sekunnissa, kun laikka hirttää kiinni. Nopeuden säätö on tärkeä ominaisuus, sillä erilaiset laikat kuten katkaisu- fiber- ja kuitukivilaikka tarvitsevat eri kierrosalueet toimiakseen kunnolla.

Kiillotukseen soveltuu parhaiten säädettävänopeuksiset Metabon rälläkkä ja keskikokoinen Fein-kulmahiomakone 900-2500 kierroslukualueella.


Porakoneita 

on hyvä olla kaksi, pieni ja iso. Enimmäkseen tulee porattua alle 10 mm reikiä, johon sopii parhaiten sirovartaloinen, kestävä ja tehokas Fein 0-780rpm kone. Isompiin reikiin ja reikäsahaamiseen soveltuu loistavasti Metabon BE622, koska siinä on todella hyvin vääntöä ja sen nopeus on maltilliset 0-550rpm. Tässäkin Metabossa on vastaava kitkakytkin kuin rälläkässä ja se on todella hyvä asia.


Akkuporakone 

on todella hyvä peli rosterin poraamiseen ja kierteittämiseen. Akkukoneen hyvät puolet ovat sen matala kierrosnopeus ja langattomuus. Suositeltavat koneet ovat erittäin hyvin vääntävä Panasonic kestävine akkuineen sekä Festo, koska siihen saa hyviä lisävarusteita kuten kulmavaihteen sekä epäkesko- ja ruuvikärkipakan. Feston tavallisen pakan päässä oleva hela pyörii vapaasti, eli siitä voi ottaa tukea poratessa. Tämä on aivan loistava ominaisuus, joka lisää työskentelyn tarkkuutta merkittävästi. Myös Makitalta löytyy akkukoneita vastaavalla pakan helalla, mutta Makita sopii vain harrastekäyttöön riittävän hyvin, mutta päivittäiseen työhön ne eivät sovellu lyhyen käyttöikänsä vuoksi ollenkaan.
Jos työkalupakkiin pitäisi valita vain yksi kone poraamiseen, jenkomiseen ja reikien sahaamiseen, niin valitsen kaikista akkukoneen, ja niistä Feston.

Hitsaamiseen

paras kone on nestejäähdytteinen 230 ampeerin Kemppi MLS AC/DC. Siinä riittää teho kaikkeen veneissä tarvittaviin hitsauksiin, ja vaihtovirralla voi hitsata myös alumiinia. Kone toimii 230 voltin verkkovirralla ja kevyemmissä töissä 10A sulake riittää hyvin. Polttimia on hyvä olla pari erilaista. Toinen järeälaatuinen kovaan käyttöön ja alumiinihitsaukseen, ja toinen taas sirompi versio kääntyvällä päällä pikkutarkkaan kikkailuun. Sitten kun vielä tempaiset päähän hitsausmaskeista markkinoiden parhaan, Raumalaisen Euromaskin, niin fiilis on luokkaa: "ol niingon gotonas"..
Euromaski on kevyt ja edullinen, eikä siinä ole "juku-luokan kikkoja" ja se toimii aina.



Mistä näitä vermeitä saa?

• TT Tools (kaikki käsityökalut, mittavälineet, hitsausvälineet, Kemppi Panasonic, Fein)
• Etra (Metabo, Makita)