Kerron tällä sivulla tarvikkeista, jotka toimivat rosteritöissä hyvin.
Ei se mikään salaisuus ole, eikä niiden käyttämiseen tarvittava ammattiosaaminen :D
Tämän sivun informaatio soveltuu erityisesti satama- ja telakkaolosuhteisiin.
Kunnollisia tarvikkeita rosterin poraamiseen, laikottamiseen ja kiillottamiseen myydään aika harvassa paikassa, ja kannattaakin kääntyä suoraan työkalujen myyntiin erikoistuneiden liikkeiden puoleen. Niiden kauppiaat osaavat asiansa melko hyvin ja he voivat tilata oikeita tuotteita maahantuojilta, jos myymälästä ei niitä löydy.
Rosterin poraaminen ja kierteitys
Rosterin poraamiseen soveltuu parhaiten tavalliset hiotut HSS-porat. Parhaat valmistajat ovat Ruko, Hilti ja Dormer. Kaikki hienot kobolttiterät ja titaaninitridipinnotteet ovat täyttä puppua ja rahan haaskuuta. Ne eivät sovellu käsikoneella kaahailuun yhtään sen paremmin, ja ne menevät pilalle jopa herkemmin kuin tavalliset porat. Poran ominaisuuksista materiaalin jälkeen tärkeintä on sen rungon paksuus, tai oikeastaan ohuus, sillä paksusydämisen poran poikkisärmän kevennyskulma on vaikeaa hioa uudestaan vimosenpäälle oikein. Oikeanlaisen poran teroittamiseen soveltuu hyvin rälläkkä P150 fiiberipaperilla, ja aikaa kuluu parikytä sekuntia.Poratessa on tärkeää pitää kierrosnopeudet matalalla ja samalla painaa aika kovaa, sillä jos kierrokset ovat kovat ja paine pieni, niin porattava kohta vain kuumenee, karkenee ja polttaa poran pään pilalle, jolloin teroittaminenkaan ei enää onnistu. Poraaminen onnistuu vain terävällä poralla.
Rosterin kierteittämiseen kannattaa käyttää kahta (tai kolmea) jengatappia, joista N1 tekee kierteen pohjatyön, N2 ottaa seuraavan lastun ja varsinainen tappi lastuaa kierteen terävimmän harjan. Hyviä jengatappeja valmistaa Ruko, Dormer ja Völkel, joista viimeistä saa esimerkiksi IKH:n myymälöistä. Mallistosta kannatta valita kartiopäinen suoraurainen rosterille tarkoitettu tappi, ja sille kaveriksi vähintään N1.
Isolla tapilla paksuun aineeseen jenkomista helpottaa, jos alkureijästä tekee pari kymppiä ohjeellista suuremman. Esimerkiksi M8 kierteen oikea porakoko on ø6,8 ja jos käyttää ø7,0 poraa, uppoaa kierretappi aineeseen huomattavasti paremmin. Toki isompi reikä vaikuttaa hieman lujuuteen, mutta sillä ei ole kovinkaan usein mitään merkitystä. Pienet jengakoot pitää tehdä oikean kokoisilla reijillä, koska kierteen nousut ovat pienet.
Poratessa ja kierteittäessä pitää käyttää aina leikkuunestettä, joista 'ainoa oikea' on Rocol RTD.
Alumiinia poratessa ei juuri nesteitä tarvita, mutta kierrettä tehdessä leikkuunestettä on käytettävä, ja siihen soveltuu parhaiten tenu. Veneestä saattaa löytyä jopa vanhastaan pullo Sinolia tai Marinolia. Alumiini on niin sitkeää matskua, että ilman tenua se takertuu kierretapin leikkuuseen kiinni siten, että työn alla oleva kierre korkkaantuu pilalle.
Rosterin leikkaaminen
Akselien, putkien, lattojen ja levyjen leikkaamiseen soveltuu ehkä hieman yllättäen katkaisulaikka! Laikkoja on miljoona erilaista, joista 99,9% on huonoja rosterityöhön, vaikka myyjä väittäisi mitä.Pferd SG-Elastic inox |
Rosterin hionta
Pienten kappaleiden ja kaiteiden hiontaan soveltuu parhaiten nk. fiiberi-laikka, eli kuitukiekko. Se on ø125 hiomapaperi, jonka saa rälläkkään kiinni tukilevyn kanssa. Metabon tukilevy on parhaimpia.Fiiberien laatuja on taas sen miljoona erilaista ja parhaiten rosterille sopii vihreät
SIA-Tyrolit laikat, jonka karkeutena muotoiluun P100 ja pohjatyön viimeistelyyn P150.
Alumiinille paras fiiberipaperi on 3M Cubitron kuitukiekko, joka pysyy
tukkeutumattomana ja terävänä yllättävän kauan. Tässäpä ne kaikki oikeat vaihtoehdot sitten olikin.
Kaikki liuskalaikat, 'lamellilaikat', hiomakivet yms viritykset ovat huonoja välineitä rosterin hiontaan. Niillä saa aikaan vain kaikenlaisia kuoppia ja naarmuja, eli niin sanotusti todella pahaa jälkeä.
Fiiberin jäljet saa hiottua pois 3M-EXL-2A-Medium ja -Fine laikoilla. Medium-laikkaa kannattaa olla kahta paksuutta: 12,7 ja 6,3 milliä, mutta Fine-laikkaa tarvitaan enimmäkseen vain 12,7 millisenä.
Rosterin kiillotus
Kun pohjatyöt on laikotettu kuntoon, voidaan aloittaa rosterin kiillottaminen.Siihen soveltuu hyvin Fein kulmahiomakone matalalla kierrosalueella 900-2500 rpm.
Laikaksi sopii erinomaisesti Feinin ø200mm yleispätevä yhdistelmälaikka, jonka paksuus on noin 20mm. Laikka on kerrosrakenteinen sisal-lumppu-laikka, jolla saa kiillotusvahaa käyttäen todella hienoa laatua aikaan. Feinin maahantuoja on Ota-Tuote ja vahaa saa A.Palojoki Oy:stä Helsingin sienitieltä. Feinin kiillotuskone sopii hyvin myös veneen vahaamiseen, joten siinä on monipuolinen kone loppuiäksi.
Mistä niitä vermeitä sitten saa?
• A. Palojoki Oy (hionta- ja killotusvälineet sekä vaha. 3M, Pferd, ym..)• Kirkkonummen Teollisuuspalvelu (porat, Pferd-laikat, ja kaikki mitä osaa pyytää :)
• TT-Tools (kaikki työkalut, hitsauskoneet, Fein koneet ja laikat)
• Etra (SIA-Tyrolit Fiiberilaikat, Metabo)
Jos haluat kysyä aiheen tiimoilta jotain, niin vastaan mielelläni meiliin: jukka ÄT arifin piste fi