Uusi ohjauspinnahela rosterista.
Tälläkertaa valmistettiin uusi pinna- ja peräsinhela happorosterista vanhuuttaan rikkoontuneiden tilalle. Vanhat helat oli aikanaan valettu pronssista, jotka olivat nyttemmin tulleet tiensä päähän. Vanhaa pinnahelaa oli jo kertaalleen korjailtu hitsaamalla, mutta sehän on tietenkin vain väliaikainen korjaustapa.
Pronssiheloja katsellessa tulee mieleen kustannustehokkuus. Valutyönä valmistettu hela on voitu tehdä sarjavalmisteena, jolloin monimuotoinen kappale on syntynyt suhteellisen helposti. Haponkestävästä valmistettuna tämän muotoilun kopiointi työllisti odotetusti aika paljon: Pinnahelan eri osien valmistamiseen tarvittiin sorvattuja ja muotoonsa prässättyjä osia sekä levystä muotoiltuja paloja. Näitä pulikoita soviteltiin yhteen hiomalla palanen kerrallaan.
Vasta kun osaset sopivat toistensa kavereiksi hyvin, alkaa kokoonpanohitsaus. Koska rosteri vetelee (muuttaa muotoaan) hitsattaessa paljon, piti valmistaa apuvälineitä hitsausten esijännittämistä varten. Kun esijännityksen tekee huolellisesti, palaa muoto haluttuun asentoon hitsauksen jälkeen metallin jäähdyttyä. Tämä helpottaa tavoitteeseen pääsemistä kosolti paljon. Jos ennakointia ei tekisi ollenkaan, pitäisi oikaisuun käyttää ties kuinka moninkertainen määrä voimaa. Lisäksi väärin hitsattu kappale taipuu aina väärästä kohtaa takaisin päin, josta syystä tietämätön tee-se-itse-nikkari epäonnistuu rautoinensa helposti..
Kuten kuvasta näkyy, rosterista valmistettuna helat piti tehdä hieman erimalliseksi valmistusteknisistä syistä.
Pronssihelat vs. Rosterihelat |
Pinnahelan valmistamiseen tarvittiin tusinan verran osia ja peräsinakselin kansiläpivientiin kolme. Peräsinhelaan 'plussasovitteella' sorvattu Delriini-laakeri on asennettu prässäämällä paikalleen ja sen sisämitta on erittäin tarkka, jottei pinna klotaa kipparin kädessä.
Uudet pinna- ja peräsinhela |
Uusi pinnahela eestä ja takaa |